Alpinklättring

Den alpina klättringen omfattar alla typer av klättring som sker i någon form av alpin miljö. Vanliga och exotiska resemålm inkluderar alperna och himalaya. Här ställer klättringen höga krav på klättraren då allt sker i naturliga och kritiska miljöer och ofta med en mix av klättring på snö, is och klippa. Vanligast är ju att man som klättrare karaktäriserar svårighetsgrand med hur brant en klippa är eller vilket underlag det är som gäller, men inom alpin klättring så kan andra yttre faktorer spela minst lika stor roll då det ex. vid vind blir betydligt svårare att ta sig upp. För svenskar så utgör Kebnekaise det största området för klättring i alpina miljöer och här finns ett fantastiskt utbud av härliga miljöer med stora klätterturer. Lägg därtill de underbara vyer och ett magiskt landskap så förstår man lätt varför just Kebnekaise blivit så populärt  bland svenska klättrare.

Den alpina klättringen, alpinklättring, delas in i de två enskilda områdena, genrerna, kapselteknik och expeditionsklättring. Inom sistnämnd så pausar man och upprättar basläger för att acklimatisera sig på olika höjdnivåer. Detta gör att man som klättrare inte behöver bära all utrustning med sig och ofta finns det som tillvalstjänst att man kan få delar av utrustningen levererad upp till olika basläger för att på så sätt inte behöva bära på allt hela vägen. Det är här kapselstilen skiljer sig mot expeditionsklättring då man med kapseltekniken bär med sig all utrustning hela vägen från bergets botten och hela vägen upp till toppen och där allt sker i en enda stöt, s.k. single push.

Vill du lära dig mer om alpinklättring så arrangerar Svenska Klätterförbundet och Svenska Klätterskolan kurser som är mycket bra och något vi på Klättring.nu starkt kan rekommendera.